ponedeljek, 18. januar 2016

Zdravilna naravna olja

Katera vrsta olja je najbolj zdrava in katero uporabljate, je popolnoma vaša odločitev. Izbira je zelo pestra in nedvomno so olja del našega vsakdana. Pa naj jih uporabljamo v kuhinji ali kopalnici, verjetno ni doma, kjer ne bi uporabljali vsaj enega izmed njih. Pri meni se danes najde olivno (in olivno z dodatki), bučno, repično, sezamovo, kokosovo in laneno olje. 

Predlanskim sva z možem za darilo dobila olivno olje z rožmarinom in rdečim poprom. Nad kombinacijo sva bila zelo navdušena, da sva si, ko sva jo porabila, novo pripravila sama. Postopek je sila enostaven in preprost. Res pazite le, da olje ni preveč izpostavljeno svetlobi oz. toploti, saj lahko postane žarko. V olivno olje lahko dodaš skoraj vsako svoje najljubše zelišče: rožmarin, poper, origano, čili, lovorjev list, timijan, materino dušico, baziliko, žajbelj, klinčke, muškatni orešček, meto, luštrek, semena kumine, sivko, česen, limonino ali pomarančno lupinico, vrtnico. In še bi se našlo, odvisno od namena uporabe. 

Mmm, le katerega boste sami poizkusili narediti?

Kaj ni to tudi super ideja za darilo različnih priložnosti? No, sama sem to idejo izkoristila za božič. Nekaj kombinacij je bilo z olivnim oljem in druga olja: orehovo, lešnikovo, olivno olje s tartufi, mandljevo, konopljino ... Ko sem jih imela doma, bi jih najraje obdržala zase in jih vse preizkusila. A se sem premislila, saj je bil božič tik pred vrati, drugih daril nisem imela. 

Steklenički olja sem dodala kupljene lesene kuhalnice, katere sem skrajšala na želeno dolžino, narisala srček in jih pobarvala. Zraven sem dodala še doma narejeno sezamovo sol, o kateri več naslednjič. 

2 komentarja: